Grăsimile și impactul lor asupra diabetului.

Grăsimile și impactul lor asupra diabetului.

GRĂSIMILE nu au impact imediat asupra glicemiei, însă este demonstrat că o cantitate prea mare încetinește digestia, aspect ce îngreunează funcționalitatea insulinei. Astfel că se recomandă evitarea grăsimilor de origine animală în exces, grăsimilor trans. 
Diabetul este o boală cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Unul dintre factorii cheie în gestionarea diabetului zaharat este menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge. În timp ce carbohidrații sunt adesea accentul principal în gestionarea zahărului din sânge, impactul grăsimilor asupra nivelului de zahăr din sânge nu poate fi ignorat.
👩🏻‍⚕️Vom vorbi despre relația dintre grăsimi și nivelurile de zahăr din sânge, rolul diferitelor tipuri de grăsimi în gestionarea diabetului și strategiile pentru încorporarea grăsimilor sănătoase într-o dietă pentru diabetici.
 
Grăsimile nu au un impact imediat asupra nivelului de zahăr din sânge, deoarece nu conțin carbohidrați. ❗️⚠️Cu toate acestea, consumul excesiv de grăsimi, în special grăsimile saturate și trans, poate duce la creșterea în greutate, care este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2. ❗️⚠️De asemenea, s-a demonstrat că dietele bogate în grăsimi afectează sensibilitatea la insulină și metabolismul glucozei, ducând la niveluri crescute de zahăr din sânge. Un studiu publicat în @Journal of Clinical Investigation” a constatat că o dietă bogată în grăsimi reduce sensibilitatea la insulină la persoanele sănătoase în doar trei zile.
👉S-a demonstrat că grăsimile nesaturate, cum ar fi acizii grași omega-3 găsiți în peștele gras, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și reduc inflamația. Grăsimile pe bază de plante, cum ar fi cele găsite în nuci și semințe, pot fi, de asemenea, benefice cu moderație, datorită impactului lor pozitiv asupra sănătății inimii și controlului zahărului din sânge.
👉⚠️⚠️Grăsimile trans, găsite în alimentele procesate și prăjite, au fost legate de un risc crescut de diabet de tip 2❗️
Încorporarea surselor sănătoase de grăsimi într-o dietă pentru diabetici poate fi o provocare, dar există mai multe strategii care pot fi de ajutor. De exemplu:
►Alegerea surselor slabe de proteine, cum ar fi peștele și carnea de pasăre, în loc de carne grasă, poate ajuta la reducerea aportului general de grăsimi.
►Încorporarea unor surse sănătoase de grăsimi, cum ar fi avocado și ulei de măsline, în mese cu moderație poate oferi un plus sănătos de aromă și nutrienți. ►Citirea etichetelor alimentelor pentru sursele ascunse de grăsimi trans și evitarea alimentelor procesate și prăjite care sunt bogate în grăsimi nesănătoase poate ajuta, de asemenea, la reducerea aportului general de grăsimi.
🩺În concluzie, înțelegerea impactului grăsimilor asupra nivelului de zahăr din sânge este un aspect important al managementului diabetului. În timp ce unele tipuri de grăsimi ar trebui evitate, încorporarea surselor sănătoase de grăsimi într-o dietă pentru diabetici poate oferi numeroase beneficii pentru sănătate.
👩🏻‍⚕️Făcând alegeri inteligente și ținând cont de aportul general de grăsimi, persoanele cu diabet își pot gestiona mai bine nivelul zahărului din sânge și sănătatea generală.